De podcastserie Eenmaal, andermaal... vertelt over de spannende reis die sommige kunstwerken afleggen voordat ze in het museum terechtkomen. Die tocht is vaak net zo bijzonder als het kunstwerk zelf. In elke aflevering staat steeds één door de Vereniging Rembrandt gesteunde aankoop centraal. Wat maakt het werk zo bijzonder? Welke omzwervingen heeft het gemaakt? En welke toeren moest het museum uithalen om de aankoop mogelijk te maken?

'Ik vind het geweldig dat de Vereniging Rembrandt de schatkamer met anekdotes voor ons heeft geopend. Ik heb ademloos naar de verhalen geluisterd.'

Sjors Fröhlich hoofdredacteur BNR Nieuwsradio

Afleveringen

Rijksmuseum, Amsterdam

De man van 22 miljoen

Adriaan de Vries wordt ook wel de Michelangelo van het Noorden genoemd. Hij was rond 1600 in heel Europa een ster, behalve in Nederland. In 2015 heeft het Rijksmuseum eindelijk een beeld van De Vries kunnen kopen, maar… Daar moest de spaarpot wel voor stuk. Maak kennis met de man van 22 miljoen.

Naar de podcast
Museum Klok & Peel, Asten

De klok die mazzel had

In Museum Klok & Peel, te Asten, zijn honderden grote en kleine klokken te zien. Pas geleden is er een bijzonder exemplaar aan de collectie toegevoegd. Deze ‘luidklok’ ontsnapte een paar keer op wonderbaarlijke wijze aan de smeltovens en reisde op een aanhanger over de A2. Maak kennis met de klok die mazzel had.

Naar de podcast
Zaans Museum, Zaandam

Een Fransman in Zaandam

Je mag het eigenlijk niet zeggen: dat je een kunstwerk in je verzameling dat je net iets meer waard is dan de rest. Het Zaans Museum maakt er geen geheim van: De Voorzaan en de Westerhem van Claude Monet is de kroon op de collectie. Wat bracht deze Fransman naar Zaandam, waar hij de typische Hollandse luchten schilderde?

Naar de podcast
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Magritte en de verwarring

Herman van Veen zong: 'Is het kunst om iets te maken, waarvan iedereen zegt: wat knap, of is het kunst als je iets maakt waar je zelf niets van snapt?' Bij René Magritte kun je beide stellen. De fascinatie van directeur Sjarel Ex van Museum Boijmans Van Beuningen met Le miroir vivant is niet verwonderlijk. Maar wat zien we?

Naar de podcast
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Magritte en het snelle geld

De wensenlijst van een museumdirecteur is soms heel kort: dat ene werk moet er komen. Maar wat als het zo duur is dat je het bij een wens moet laten? Dan is er altijd nog de Vereniging Rembrandt. Dit is het aankoopverhaal van Le miroir vivant van René Magritte, waaraan Sjarel Ex van Museum Boijmans Van Beuningen zijn hart verloor.

Naar de podcast
Kasteel de Haar, Haarzuilens

Een wand van stand

De drie wandtapijten in Kasteel de Haar behoren tot de meest prestigieuze uit de late middeleeuwen. Ze werden eind 19de eeuw aangekocht door baron Etienne van Zuylen van Nijevelt ter decoratie van zijn recent herbouwde kasteel. In dit spectaculaire zomerverblijf werden deze tapijten gezien door leden van de Europese adel en jetset.

Naar de podcast
Museum Speelklok, Utrecht

De klok van Clay

De grootste en meest complete orgelklok van Charles Clay is na eeuwen terug in Nederland. Dit wonder van vernuft, gemaakt door de beste kunstenaars aan het Engelse hof, was in de 18de eeuw de blikvanger in een van Hollands meest prestigieuze kunstkabinetten. In 2016 kon het kleine Museum Speelklok in Utrecht dit werk bemachtigen.

Naar de podcast
Wereldmuseum Leiden

Kamerscherm van Keiga

Van het vijf meter brede kamerscherm van de Japanse kunstenaar Kawahara Keiga vermoedde geen enkele expert het bestaan. Het stond al jaren bij een oud echtpaar in huis. Voor hen was het niet meer dan een vertrouwd beeld in de slaapkamer, maar het werk bleek van onschatbare betekenis.

Naar de podcast
Mauritshuis, Den Haag

Portret van een oude man

De oude man die Rembrandt in 1667 portretteerde, gaf hij onderuitgezakt weer, met open kraag en zijn hoed scheef op zijn hoofd. Het portret, een publieksfavoriet in het Mauritshuis, is een van de duurste schilderijen die een Nederlands museum ooit heeft aangeschaft. Dat ging niet zonder slag of stoot.

Naar de podcast
Museum Bredius, Den Haag

Twee stukken van Jan Steen

De huwelijksnacht van Tobias en Sara van Jan Steen is een schilderij van wereldklasse. Toch kon een vroegere eigenaar het werk niet zo waarderen. Het werd in tweeën gescheurd! En dat bleef eeuwen zo, totdat in de vorige eeuw de twee delen met zorg werden herenigd. Maar dan wordt één deel geclaimd door de rechtmatige eigenaar...

Naar de podcast
Rijksmuseum, Amsterdam

Lakkist uit Kyoto

Een meesterwerk van Japans lakwerk werd al als verloren beschouwd. Alles wat restte van een spectaculaire, grote kist was een zwartwit-foto uit 1941. Specialisten zochten jarenlang zonder resultaat, totdat een veilingmeester in het voorjaar van 2013 op bezoek ging bij een huis in de Loirevallei en daar de ontdekking van zijn leven deed.

Naar de podcast
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Zwaard van Ommerschans

Meer dan negentig jaar probeerde het Rijksmuseum van Oudheden het magische zwaard van Ommerschans te verwerven, maar telkens greep het net mis. De belangrijkste vondst van onze bronstijd bleef een pijnlijk gemis voor publiek en wetenschap. Totdat het in 2017 op een Londense veiling werd aangeboden.

Naar de podcast
Bekijk ook

Museumbuiten

Museumbuiten
Nieuwe header museumbuiten