College 8: Martijn van Nieuwenhuyzen over Raphaela Vogel en Thomas Schütte

In deze uitzending, de allerlaatste van deze collegereeks, presenteerden Geert-Jan Janse, directeur van de Vereniging Rembrandt, en Maartje van den Heuvel, conservator fotografie bij de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL), de aankoop waaraan de schenking van The School of Life wordt verbonden: 50 eigenhandige afdrukken van de Nederlandse fotograaf Steef Zoetmulder. De schenking is vrijwel gelijk aan de helft van het volledige aankoopbedrag.

Werk en passie

Eigenlijk was hij opgeleid voor een secretariële functie, maar dat trok Steef Zoetmulder (1911-2004) toch niet aan. Zijn passie was fotograferen, al sinds hij op zijn vijftiende verjaardag een klapcamera cadeau kreeg. In 1935 opende hij na een opleiding tot ‘publiciteitsfotograaf’ een eigen studio in Schiedam. Later vestigde hij zich in Rotterdam.

Zoetmulder 06
Fotokunst

Zoetmulder maakte in opdracht foto’s voor allerlei doeleinden, zoals tijdschriften en folders, maar ook voor platenhoezen. Als kunstfotograaf was hij vooral geïnteresseerd in vormen en structuren, in architectuur en stillevens, die hij zodanig in beeld bracht dat ze iets raadselachtigs kregen, en soms bijna abstract aandoen. Ook maakte hij fotomontages. Want fotokunst maak je niet door gewoonweg vast te leggen wat je om je heen ziet, vond Zoetmulder. Juist in de constructie van een compositie zag hij voor de fotograaf een belangrijke rol weggelegd.

Zoetmulder 07
Voor Leiden

In de UBL was al een kleine groep werken van Zoetmulder aanwezig. Omdat het instituut streeft naar een representatief overzicht van de Nederlandse kunstfotografie, wilde men dat ensemble graag uitbreiden. Door de aankoop van deze 50 eigenhandige afdrukken is de kunstenaar in één klap uitstekend vertegenwoordigd in de UBL.

Met dank aan jou

Dankzij jouw deelname aan deze reeks kon The School of Life een substantiële bijdrage leveren aan de kunstcollectie van Nederland, de collectie van ons allemaal. Wil je het hele jaar door delen in het plezier van mee verzamelen, samen met ruim 17 duizend andere kunstliefhebbers? Overweeg dan een lidmaatschap bij de Vereniging Rembrandt. Als lid kom je dichter bij de kunst, bijvoorbeeld via de Rembrandtkaart die vrije toegang biedt tot 125+ musea door heel Nederland.

Van ons allemaal

Eerder aangekocht met steun van The School of Life

College 6: Ann Demeester over Nikki de Saint Phalle
Een tuin om vrolijk van te worden

De lente komt er weer aan – sterker nog, de meteorologische lente is alweer begonnen! Hét seizoen voor een bezoek aan een beeldentuin. In Nederland denken we dan al gauw aan het beeldenpark van het Kröller-Müller Museum. Minstens zo bijzonder is Nikki de Saint Phalle's magische fantasietuin Giardino dei Tarocchi (de Tarottuin) in Toscane. Deze tuin, bestaande uit 22 monumentale figuren uit het tarotspel, opende in 1998 en heeft sindsdien bij duizenden bezoekers een glimlach op het gezicht getoverd.

Giardino dei Tarocchi Sfinx

Giardino dei Tarocchi, Capalbio (Italië) - sfinxachtige sculptuur getiteld L'imperatrice ('de keizerin')

Slapen in een sfinx

Inspiratie voor deze tuin deed De Saint Phalle op in de excentrieke 16de-eeuwse beeldentuin bij Bomarzo, ten noorden van Rome, en in Park Güell in Barcelona, waar Antonio Gaudí een vrolijke fantasiewereld creëerde. Nadat het idee voor de tuin langzaam vorm kreeg, duurde het nog bijna twintig jaar voordat het project gereed was. Tijdens de constructie verbleef De Saint Phalle in een van de meest opmerkelijke creaties in de tuin: een huizenhoge sfinx met spiegelend blauw haar en een felrode kroon. Vanaf de veranda kon De Saint Phalle heerlijk wegdromen bij een weergaloos uitzicht op het Toscaanse landschap.

Heb je een opkikker nodig? Ga naar de Giardino dei Tarocchi in Toscane! Of bekijk deze video en neem een virtuele wandeling.

Parco dei mostri Bomarzo

Beroemde beeldentuinen #1: Parco dei Mostri ('park der monsters') in Bomarzo (Italië)

Park Guell Barcelona

Beroemde beeldentuinen #2: Park Güell in Barcelona

Las Pozas Xilitla Mexico

Beroemde beeldentuinen #3: Las Pozas ('de zwembaden'), Xilitla (Mexico)

College 2: Sjarel Ex over Sarkis

Sarkis (volledige naam Sarkis Zabunyan) staat vooral bekend als installatiekunstenaar. Installaties zijn bedoeld om de perceptie van een ruimte te transformeren en kunnen zowel tijdelijk als permanent zijn. Vaak zijn ze ook site-specific, zoals Dale Chihuly's Grand Stairwell Installation in het Groninger Museum. Dit overrompelende werk, bestaande uit glazen vormen die als bloemen uit de traphal lijken te groeien, kon in 2019 worden aangekocht met steun van de leden van de Vereniging Rembrandt.

Download Tsjehoe...wie?
Nieuwe media

Voor Grand Stairwell Installation is gewerkt met traditioneel materiaal (glas), maar minstens zo vaak wordt voor installaties gebruik gemaakt van nieuwe media, zoals video en internet. Een goed voorbeeld hiervan is Unending Lightning van Christina Lucas, een installatie over de geschiedenis en gevolgen van luchtaanvallen. Het werk kon in 2018 worden aangekocht door Museum Arnhem, dat is gevestigd in een stad die zelf ook zwaar is getroffen door luchtaanvallen.

Expo

Onderzeebootloods

In 2012 maakte Sarkis een expositie in de Rotterdamse onderzeebootloods. Hij transformeerde de twee hallen van het gebouw tot een bijzondere plek, waar de bezoeker werd ondergedompeld in een wereld van mystiek en symboliek.

Meer over deze expo
Inspiratie

Sarkis en de oude meesters

Voor zijn expo in de Onderzeebootloods liet Sarkis zich inspireren door 17de-eeuwse Nederlandse kerkinterieurs. De leden van de Vereniging Rembrandt konden in 2021, mede dankzij een schenking van The School of Life, zo'n geschilderd kerkinterieur helpen aankopen voor Stedelijk Museum Alkmaar.

Meer informatie
Samen verzameld

Installatiekunst

Bekijk ook

Hier zit Rembrandt achter

Vermeer en de Vereniging Rembrandt
Vermeer melkmeisje banner