Penduleklok

2019 Kasteel Duivenvoorde

Restaurator(en)
Melgert Spaander, Maurice Steemers, Jos Houbraken
Gesteund in
2019
Voltooid in
2021
Museum
Kasteel Duivenvoorde

Restauratie

De restauratie van de 18de-eeuwse Parijse penduleklok in de collectie van Kasteel Duivenvoorde was hard nodig. Het uurwerk liep niet meer, het fineer van de klokkast liet los en ornamenten zaten los of ontbraken. Zoveel verschillende te restaureren onderdelen vereisen ook verschillende specialismen, waardoor drie restauratoren betrokken waren: Melgert Spaander voor het uurwerk, de ornamenten, de wijzerplaat en de wijzers, Maurice Steemers voor het inlegwerk van schildpad en gelakt messing en Jos Houbraken voor de cartouches van email. Dit topstuk uit de collectie van Kasteel Duivenvoorde schittert nu weer aan de wand, lopend en wel.

Waarom gesteund

De pendule, waarvan het uurwerk werd gemaakt door de Parijse horloger Jean-André Furet, is van een zeer hoge kwaliteit en een voorbeeld van het vakmanschap in Parijs gedurende de 18de eeuw. Ze is onderdeel van een interieurensemble dat door de oorspronkelijke bewoners van Kasteel Duivenvoorde bijeen werd gebracht en dus deel van een verzameling die al eeuwenlang binnen dezelfde familie op dezelfde plaats bij elkaar is. Daarmee heeft de klok een unieke waarde binnen het openbaar kunstbezit.

Met dank aan

Gerestaureerd met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar BankGiro Loterij Restauratiefonds [thans Vriendenloterij Restauratiefonds])

Vragen

Valt je iets op? Of wil je meer weten over deze restauratie? Laat het ons weten!

Bulletin

Restauratie klok Duivenvoorde 2
Penduleklok op de behandeltafel

Bulletin van de Vereniging Rembrandt, najaar 2019, pp. 50-53

Download