De oorlog van Henk Chabot: ontstaan en receptie van de figuurstukken in zijn oorlogsoeuvre
2023 Chabot Museum
Het onderzoek
In 2023 deed kunsthistoricus Simon Oosterhuis onderzoek naar de figuurstukken die Henk Chabot in de Tweede Wereldoorlog schilderde. Wat dreef Chabot bij het verbeelden van het leed van de oorlogsslachtoffers en hoe werden deze indringende werken in de periode na de bevrijding ontvangen? Antwoorden op deze vragen dienden als basis voor de tentoonstelling Menselijkheid en vrijheid - Rembrandt als voorbeeld die van 11 februari tot 29 juni 2025 in het Chabot Museum te zien is.
Waarom gesteund
Henk Chabot wordt gezien als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het expressionisme in Nederland. Het Chabot Museum beheert een groot deel van zijn oeuvre, waaronder beroemde werken als Brand van Rotterdam (1940) en Inundatie (1944). Naast deze landschappen bevinden zich in de collectie van het museum ook veel van Chabots figuurstukken over de Tweede Wereldoorlog. Dankzij het archiefonderzoek van Simon Oosterhuis naar de brieven die Chabot schreef aan collega-kunstenaars, galeriehouders en verzamelaars (in de collectie van het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis) heeft het museum nu een veel beter beeld van deze belangrijke deelcollectie.
Met dank aan
Uitgevoerd met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Fonds voor Onderzoek naar Moderne en Hedendaagse kunst)