Vier musea verwerven gezamenlijk 'Guess Who's Coming To Dinner Too?'
De tafeltraditie
In Guess Who's Coming To Dinner Too? symboliseert een rijk gedekte tafel een ontmoeting tussen (historische) vrouwen. Ze zijn afkomstig uit verschillende windstreken en tijdperken, en worden verbonden door hun heldhaftige strijd tegen onrecht. De tafelsymboliek ontleende kaersenhout aan de iconische Dinner Party (1974-79) van de Amerikaanse kunstenaar Judy Chicago. Anders dan Chicago, heeft kaersenhout aan haar tafel specifiek vrouwen van kleur genodigd. Op die manier geeft kaersenhout The Dinner Party een hedendaagse 'update'. De titel verwijst naar die nieuwe laag, en naar de film Guess Who's Coming To Dinner (1967) waarin een zwarte man wordt geconfronteerd met de vooroordelen van zijn witte schoonouders, die hij tijdens een etentje voor het eerst ontmoet.
Van één naar vier
Oorspronkelijk bestond Guess Who's Coming To Dinner Too? uit één grote tafel die plek bood aan 38 vrouwen. Speciaal voor het Centraal Museum, Frans Hals Museum, Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbe Museum breidde kaersenhout de installatie uit van één naar vier tafels. Elk museum wordt eigenaar van één tafel, die als een volwaardig kunstwerk fungeert. Als de tafels samen worden getoond, vormen ze een driehoek die nog groter is dan het oorspronkelijke werk: aan die megatafel is plaats voor maar liefst 60 vrouwen.
Gezamenlijke aankoop
Verbondenheid speelt een belangrijke rol in Guess Who's Coming To Dinner Too? Zo zijn de glazen bokalen niet per couvert geplaatst, maar verspreid over de tafel, zodat ze gedeeld kunnen worden. Ook in het maakproces is bewust aandacht besteed aan samenzijn: de katoenen tafellopers zijn bijvoorbeeld geborduurd door vrouwen uit lokale gemeenschappen. Dat het kunstwerk wordt aangekocht door vier musea, die het bezit van de 'grote tafel' zullen delen, voegt daarom een heel toepasselijke nieuwe dimensie toe aan deze installatie.
Met dank aan
Deze aankoop is tot stand gekomen met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds, haar Caius Fonds, haar Desirée Lambers Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds) en het Mondriaan Fonds.
Meer weten? Klik hier.