Primeur voor Zeeuws Museum
Bij een Londense kunsthandel spotte het Zeeuws Museum een gedroomde aanwinst: een 17de-eeuws stilleven van Christoffel van den Berghe - een Zeeuwse meester met een heel klein oeuvre. Mede dankzij de Vereniging Rembrandt mag het museum zich nu de trotse eigenaar noemen van dit schilderij.
Welvarende havenstad
Aan het begin van de 17de eeuw was Middelburg een belangrijke havenstad, die qua rijkdom alleen door Amsterdam werd overtroffen. Deze welvaart resulteerde in een bloeiende plaatselijke schilderschool, waar Christoffel van den Berghe deel van uitmaakte. Hij leerde het vak vermoedelijk van Ambrosius Bosschaert I, die beroemd is vanwege zijn fraaie bloemstillevens. Dergelijke stillevens zijn ook van Van den Berghe bekend. Deze aanwinst betreft echter een zogeheten jachtstilleven.
Fragiliteit en nonchalance
Het Stilleven met dode vogels bevat verschillende
toonbeelden van fragiliteit. We zien twee opgestapelde porseleinen
kommen naast een vaas. Links ervan staan twee glazen. Opvallend zijn
vooral de dode vogels, die in detail zijn weergegeven. Ze kunnen bijna
allemaal gedetermineerd worden: van de ijsvogel uiterst links, tot het
puttertje geheel rechts. De nonchalance waarmee de meeste vogels over de
balustrade lijken gestrooid, staat in schril contrast met hun schoonheid en kwetsbaarheid.
In het Zeeuws Museum
Dankzij deze aanwinst kan het Zeeuws Museum voortaan een beter beeld schetsen van de hoogtijdagen van de lokale schilderschool. Daarnaast betekent de aankoop ook een primeur voor Middelburg. Want hoewel Ambrosius Bosschaert I in de Nederlandse museumcollecties relatief goed is vertegenwoordigd, bezat nog geen enkel Nederlands museum een stilleven van zijn getalenteerde leerling. Deze aanwinst is dus van toegevoegde waarde voor Middelburg én voor de hele kunstcollectie van Nederland.
Met dank aan
Deze aankoop is tot stand gekomen met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Dorodarte Kunst Fonds), de Stichting Vrienden van het Zeeuws Museum en de VriendenLoterij.
Meer weten over dit schilderij? Klik hier.