Kunstmuseum Den Haag verwerft zeegezicht Beckmann
Kunstmuseum Den Haag heeft een herontdekt zeegezicht van de Duitse expressionist Max Beckmann verworven. Het schilderij werd onlangs geveild bij een Berlijns veilinghuis. Mede dankzij een ruimhartige bijdrage van de Vereniging Rembrandt trok het museum na een spannende biedstrijd aan het langste eind.
Voor het eerst geveild
Eind 2021 werd bekend dat bij Grisebach een uitzonderlijk schilderij van Max Beckmann ter veiling ging komen: Baders met groene kleedkabine en schippers met rode broek uit 1934. Het doek was al vanaf 1936 eigendom van dezelfde Duitse familie, en was voor het laatst te zien geweest op een tentoonstelling in 1964. Kunstmuseum Den Haag, dat al langere tijd op zoek was naar een landschap van Beckmann, besloot deze kans met beide handen aan te grijpen.
De perfecte kandidaat
Baders met groene kleedkabine en schippers met rode broek lonkte niet alleen naar Kunstmuseum Den Haag omdat het een fraai en typerend werk van Beckmann is. De Hollandse voorstelling maakte het werk extra aantrekkelijk. Beckmann schilderde het doek na zijn eerste bezoek aan Zandvoort in 1934. Drie jaar later zou hij naar Nederland vluchten, omdat de nazi's zijn leven in Duitsland onmogelijk maakten. In de tien jaar dat Beckmann in Nederland verbleef, was hij uitzonderlijk productief. Ruim een derde van zijn oeuvre ontstond in die periode, meer dan 260 schilderijen.
Representatief overzicht
Van Beckmanns Nederlandse oeuvre waren tot enkele jaren geleden slechts drie werken te zien, waaronder een figuurstuk in Kunstmuseum Den Haag. Door twee gesteunde aankopen van Museum Boijmans Van Beuningen in 2008 en 2020, een beloofd legaat voor Singer Laren uit 2019 en deze aankoop van Kunstmuseum Den Haag is dat aantal binnen dertien jaar meer dan verdubbeld. Gezamenlijk kunnen de Nederlandse musea nu een representatief overzicht geven van de Nederlandse jaren van een van de belangrijkste expressionisten van de vorige eeuw.
Met dank aan
Deze aankoop is tot stand gekomen met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds Moderne kunst, haar Op Dreef Fonds en haar Schorer Romeijn Grothe Fonds), het Mondriaan Fonds, de VriendenLoterij, het Fonds Kunstmuseum en de Mondriaan Business Club.
Meer weten over wat op het schilderij is te zien? Klik hier.