Catharijneconvent verwerft Napolitaanse kerststal
Bijna 700 figuren telt de Napolitaanse kerststal die Museum Catharijneconvent met steun van de Vereniging Rembrandt heeft verworven. Dit omvangrijke ensemble, waarvan de kern uit de 18de eeuw stamt, kan met recht een spektakelstuk genoemd worden.
Napolitaans Bethlehem
Het is bijna even zoeken naar de schamele stal waarin Christus ter wereld kwam. Want een Napolitaanse kerststal - een zogeheten presepe - bestaat uit heel veel scènes. Naast de traditionele aanbidding vinden we er een bonte verzameling figuren zoals rijk geklede kooplui en muzikanten, maar ook herders, dronkenlappen en andere volkstypes - Napolitaanse én Bijbelse, want in een presepe loopt het Bijbelse Bethlehem naadloos over in het 18de-eeuwse Napels.
Een vorstelijk schouwspel
De bijna 700 figuren - die door kunstenaars en ambachtslieden zijn gemaakt - zijn stuk voor stuk kunstwerkjes. Het merendeel is voorzien van een zorgvuldig gemodelleerde kop van beschilderd terracotta waarin glazen ogen zijn aangebracht. De voeten en expressieve handen - met opvallend lange vingers - zijn uit hout gesneden. Het maakproces van deze figuren was kostbaar en tijdrovend. Zulke presepi waren dan ook niet voor de gewone man. Het was de Napolitaanse koning Karel III die als eerste zo'n monumentale kerststal liet maken.
Adopteer een kerststalfiguur
Het Catharijneconvent beschikte al over een veel kleinere presepe waarin sleutelfiguren ontbreken. Toen de gelegenheid zich voordeed om dit grote, complete exemplaar te verwerven, greep het museum die kans met beide handen aan. Want presepi van deze hoge artistieke kwaliteit komen zelden op de markt. Voordat de aanwinst vanaf kerst 2022 getoond kan worden, behoeft het reusachtige ensemble ingrijpende restauratie. Daarom laat Museum Catharijneconvent op dit moment verschillende sleutelfiguren en dieren 'adopteren'. Benieuwd naar de mogelijkheden? Klik hier.
Met dank aan
Deze aankoop is tot stand gekomen met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds Beeldhouwkunst) en het Mondriaan Fonds.