Adolf en Catharina Croeser, bekend als ‘De burgemeester van Delft en zijn dochter’

1655 Jan Steen Rijksmuseum

Kunstenaar
Jan Steen (1625/26 - 1679)
Datering
1655
Techniek
Olieverf op doek
Afmetingen
82,5 x 68,5 cm
Museum
Rijksmuseum
Verzamelgebied
17de-eeuwse schilderkunst
Periode
1600-1700
Gesteund in
2004
Herkomst
Erven Lady Janet Douglas-Pennant, Wales, 2004; Rijksmuseum, Amsterdam, inv.nr. SK-A-4981

Beschrijving

Uitzonderlijk is dit werk alleen al doordat het niet een humoristisch genrestuk is – Steens specialisme – maar een combinatie van een portret, een stadsgezicht en genreachtige elementen. Zelfs een klein bloemstilleven is er in verwerkt. Het lijkt alsof de nog betrekkelijk jonge kunstenaar die zich in 1654 in Delft had gevestigd met dit schilderij een staaltje van zijn kunnen heeft willen afgeven. De geportretteerde man is Adolf Croeser (ca. 1612-ca. 1668), die wijdbeens zit op de stoep van zijn huis aan de Oude Delft in Delft. Naast hem staat zijn dertienjarige dochter Catharina, die ons recht aankijkt. Jan Steen voegde een verhaal toe aan het portret: arme mensen die de rijke korenhandelaar om een aalmoes vragen. Twee jaar later, in 1657, stond Croeser borg voor Steen, toen die hoge schulden had.

Absolute masterpiece

Christopher Brown, directeur Ashmolean Museum, Oxford

Waarom gesteund

‘De burgemeester van Delft en zijn dochter’ van Jan Steen wordt beschouwd als een absoluut meesterwerk dat in geen enkel museum ter wereld op de afdeling Nederlandse schilderkunst zou misstaan. De vreugde was daarom groot toen dit werk, bekend van de omslag van Simon Schama’s bestseller over de Gouden Eeuw, kon worden toegevoegd aan de Collectie Nederland. Het schilderij past bovendien uitstekend in de vernieuwde opstelling van het Rijksmuseum, die een nauwere verbinding tussen beeldende kunst en geschiedenis nastreeft, omdat het ideaal de schilderkunst en materiële cultuur van de 17de eeuw kan combineren.

Met dank aan

Aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Acquoy-Nairac Fonds), het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Mondriaan Fonds, het Ministerie van OCW, de BankGiro Loterij, de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit, het VSBfonds en het Rijksmuseum Fonds

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!