Getijdenboek
ca. 1477 maker onbekend (Oost-Nederland) Athenaeumbibliotheek
- Kunstenaar
- maker onbekend (Oost-Nederland)
- Datering
- ca. 1477
- Techniek
- perkament, gebonden in 18de-eeuwse kalfsleren band
- Afmetingen
- height: 150 mm = 5 7/8 in., height: 108 mm = 4 1/4 in.
- Museum
- Athenaeumbibliotheek
- Verzamelgebied
- Middeleeuwen en Renaissance, Prenten en Tekeningen
- Periode
- 1400-1500
- Gesteund in
- 1992
- Herkomst
- Antiquariaat Forum, Utrecht, 1992, Deventer, Stads- of Athenaeumbibliohteek
- Literatuur
- Bulletin van de Vereniging Rembrandt, vol. 2, n° 3, najaar 1992, Ina Kok, Getijdenboek in handschrift, p. 12-14, ill. p. 13
Van ons allemaal sinds 1992
In de 13de eeuw ontwikkelden kloosterlingen getijdenboeken als een geheugensteuntje voor de gebeden van de verschillende dagdelen. Twee eeuwen later werd het in de Nederlanden ook buiten de kloosters gebruikt. Dit handzame getijdenboek in de vertaling van Geert Grote- de grondlegger van de geestelijke vernieuwingsbeweging Moderne Devotie- is daar een treffend voorbeeld van. Omdat het geschreven is in de volkstaal, konden nu naast kloosterlingen ook leken de gebeden lezen. Het boek is rijk gedecoreerd met versierde initialen en verlucht met vier paginagrote miniaturen met de volgende voorstellingen: God als wereldheerser, Christus aan het kruis, de uitstorting van de Heilige Geest op Pinksteren en de Gregoriusmis.
Waarom gesteund
In de indrukwekkende collectie van de Athenaeumbibliotheek waren lange tijd slechts twee handschriften met miniaturen aanwezig. De bibliotheek voegde met deze aankoop een derde toe, en een bijzonder exemplaar bovendien. De decoraties en het taalgebruik wijzen er namelijk op dat dit boek behoort tot de kleine groep overgeleverde werken uit het Midden-IJssel-gebied. De Athenaeumbibliotheek in Deventer, wat tevens de geboortestad was van Geert Grote, was voor dit Getijdenboek de uitgelezen plek.
Vragen
Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!