Kunstenaar
maker onbekend (India, Masulipatnam)
Datering
ca. 1730
Techniek
ebbenhout, ingelegd met ivoor, zilverbeslag
Afmetingen
B 63 cm
Museum
Groninger Museum
Verzamelgebied
Toegepaste kunst en Design
Periode
1700-1800
Gesteund in
2019
Herkomst
veiling, Londen (Christie's), 13 november 2019, nr. 129; Groninger Museum, inv.nr. 2019.0160

Van ons allemaal sinds 2019

De met ivoor ingelegde bloemmotieven op deze uitvoerig gedecoreerde documentenkist getuigen van een buitengewoon vakmanschap. Het kostbare object is gemaakt in Masulipatnam, een stad aan de Coromandelkust in India. De gekroonde eekhoorn op het deksel is het familiewapen van Jan Albert Sichterman, een hoge VOC-functionaris in de Oost. In 1734 werd hij benoemd tot directeur van de vestiging Bengalen, waar hij toen al een lange tijd werkzaam was. In die periode liet hij een groot aantal luxevoorwerpen maken waarvan dit een van de meest spectaculaire is.

Waarom gesteund

Jan Albert Sichterman was een van de meest prominente Nederlanders in de 18de eeuw. Hij keerde na zijn glansrijke carrière in de Oost in 1745 terug naar zijn geboortestad Groningen waar hij een paleisachtige woning betrok. Vanwege zijn enorme rijkdom werd hij ook wel de 'koning van Groningen' genoemd. Het Groninger Museum heeft door de jaren heen een behoorlijk aantal stukken uit zijn omvangrijke verzameling kunst en curiosa weten te verwerven, waaronder twee portretten die het museum met steun van de Vereniging Rembrandt in 1992 aankocht. Wat nog ontbrak was een meubel met zijn familiewapen erop. Dankzij de aankoop van dit kistje kan het museum een betere indruk geven van de uitzonderlijke rijkdom van Sichtermans collectie.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Groninger Fonds, haar Themafonds Toegepaste kunst en Design en een particulier)

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

Bulletin

Documentenkist Groninger Museum detail
De schrijfkist van Sichterman

Bulletin van de Vereniging Rembrandt, zomer 2020, pp. 22-25

Download