Kunstenaar
Abraham Bloemaert (1566 - 1651)
Datering
1632
Techniek
Olieverf op doek
Afmetingen
206,2 x 155 cm
Museum
Museum Catharijneconvent
Verzamelgebied
17de-eeuwse schilderkunst
Periode
1600-1700
Gesteund in
2010
Herkomst
Veiling, London (Sotheby's), 8 december 2010, nr. 6; Museum Catharijneconvent, Utrecht, inv.nr. RMCC s331

Beschrijving

Het altaarstuk De vier kerkvaders van Abraham Bloemaert (1566-1651) behoort tot de meest expliciet katholieke schilderijen uit de Nederlandse 17de eeuw. De vier westerse kerkvaders – Gregorius, Ambrosius, Hieronymus en Augustinus – verheerlijken in deze compositie de eucharistie, op het altaar gepresenteerd als hostie in een monstrans. In tegenstelling tot bij het protestantisme, waar Christus door het woord tot de gelovige komt, geloven de katholieken dat brood en wijn na zegening worden veranderd in het lichaam en bloed van Christus (transsubstantiatie). Boven de kerkvaders barst de hemel open. Hieruit dalen de Heilige Geest en kleine engelen neer met het Heilige Schrift.

Waarom gesteund

In Nederlandse musea zijn weinig werken te zien die zo duidelijk getuigen van het feit dat in de 17de-eeuwse Republiek, die vaak gekenmerkt wordt als calvinistisch en burgerlijk, een sterke katholieke traditie bleef bestaan. Het werk kwam tot stand in Utrecht, een stad waar een grote katholieke onderstroom voortleefde. Met de aankoop van De vier kerkvaders kan dit beeld in het Catharijneconvent worden bijgesteld. Verder bezit het museum de 15de-eeuwse bisschopsmantel van David van Bourgondië, waardoor Bloemaert zich hier bij het schilderen van de mantel van Augustinus duidelijk liet inspireren.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds [thans VriendenLoterij Aankoopfonds])

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!